Bursa Kadın Ressamlar Derneğini Tanıdık

Bursa Kadın Ressamlar Derneğini TanıdıkBursa'da nerede olarak artık her hafta bir çok yeri sizler için geziyor, araştırıyor ve röportajlar yapıyoruz. Bu haftaki uğradığımız yer ise "Bursa Kadın Ressamlar Derneği" ve bizleri karşılayan Dernek Başkanı Serap Yılmaz hanımefendi. 

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1966 İzmit doğumluyum. Bankacılık , tercümanlık ve İngilizce öğretmenliği yaptım. 2012 yılında emekli oldum . 2004 yılından bu yana çeşitli atölyelerde resim çalışmalarımı sürdürüyorum. 2011 yılından beri Bursa Kadın Ressamlar Derneği üyesiyim ve yaklaşık bir yıldır dernek başkanıyım.

Dernek kaç yılında kuruldu?

1991 yılında kuruldu.

Derneğin kaç üyesi bulunmakta?

32.

Derneğiniz hakkında neler söyleyebilirsiniz ? Dernek üyelerinizin son sergisini gezdik. Muazzam bir sergiydi.

Çok teşekkürler. Sergimizi beğenmeniz beni çok mutlu etti. Biz bu sergiyi Bursa Kadın Ressamlar Derneğinin 6 üyesi olarak Akademisyen Ressam Merih Ercan Atölyesinde çalıştığımız dönemde ürettiğimiz "müzik ve dans " temalı resimlerle açtık. Maalesef son yıllarda tüm dünyada büyük acılar yaşanıyor. Bu temayı seçmemizin nedeni izleyenlerde iyi duygular uyandırmak ve kısa süreliğine de olsa onları müzik ve dansın büyülü ,insan ruhuna iyi gelen dünyasına çekebilmekti.

Bursa Kadın Ressamlar Derneğine gelince, dernek 1991 yılında Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi resim atölyesinde çalışan bir grup kadın ressam tarafından ressam Emin İlter rehberliğinde kurulmuş ve resme gönül veren çeşitli mesleklerden kadınları bir çatı altında toplamıştır. Derneğin amaçları ulusal ve uluslararası sanatsal faaliyetleri takip etmek, sanat otoriteleri ile toplantı ve söyleşiler yaparak üyelerin ufuklarını genişletmek, Bursa’daki diğer sivil toplum kuruluşları ile ortak projeler yürütmek ve çeşitli atölyelerde resim çalışmalarını sürdürerek ortaya çıkan çalışmaları gerek Bursa gerek diğer iller gerekse yurtdışında sanatseverlerin izlenimine sunmak ve bu yolla halkın sanat zevkini ve kültürünü geliştirmek ve sanat eğitimi alan ihtiyacı olan öğrencilere burs vermektir.

Derneğe üyelik şartı en az iki yıl süre ile atölye ortamında kara kalem, pastel, suluboya ve yağlı boya çalışmaları yapmış olmak ve karma sergilere katılmış olmaktır. Derneğin 32 üyesi vardır. Üyelerin çalışmaları farklı atölyelerde devam etmektedir.

Bir daha ne zaman sergi açmayı düşünüyorsunuz veya üyelerinizin bu konuda çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Dernek olarak planlanmış iki sergimiz var. İlki Çanakkale Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde 8-17 Mayıs 2018 tarihleri arasında “Türkiye’den Kareler” temalı - ikincisi Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde 5-15 Haziran 2018 de “Işık” temalı. Bir de “Su” konulu bir sergiyi 2018 sonbaharında Tayyare Kültür Merkezinde açacağız. Ayrıca zaman zaman üyelerimizin kişisel sergileri de oluyor.

Şimdiye kadar dernek olarak hangi konulara yoğunlaştınız? Dernek olarak çalışacak konularınızı nasıl belirliyorsunuz?

Şimdiye kadar konu bütünlüğü olmayan pek çok karma sergi açtık. Son yıllarda sergi temaları belirlemeye ve görsel bütünlük açısından tuval ebatları vermeye başladık. Sergi temalarını genellikle yönetim kurulu belirliyor - üyelerin de fikirleri alınabiliyor. İşlediğimiz konulardan bir kaçı şöyle; özgürlük- çocuk - sokak - gölge – kadın - ışık - Türkiye’den kareler - müzik dans ve su.

21. yüzyılda sanat nasıl değişiyor ve çevrenizden destek görüyor musunuz?

Her yüzyılda değişen toplumsal sosyal ve siyasi atmosfer sanata da yansımış 21. yüzyılda da durum aynı. Bu yüzyılın farkı her türlü bilgiye ve görsele çok kolay ulaşabiliyor olmamız. Kirlilik bir yana aslında bu çok avantajlı bir durum. Üretmek için çok fazla izlememiz gerekiyor. İstediğimiz sanatçıyı ve ürettiklerini takip etme ve sunulan videolar aracılığı ile yeni teknikleri öğrenme, malzemeleri tanıma imkanına sahibiz. Bu yüzyılda sanat eserleri izleyiciye çok farklı şekillerde sunuluyor - enstalasyonlar var - video sculpture denen sunum şekli var - canlı sanat performansları var. Biz üyelerimizi beslemek adına sanatsal faaliyetleri takip ediyoruz. İstanbul bu konuda çok zengin. Her yıl düzenlenen Contemporary İstanbul ve İstanbul Bianeli örneğin tüm dünyadan yüzlerce galerinin katılımı ile bizleri binlerce sanat eseri ile buluşturuyor. Üyelerimizin yararlanması için bu sergilere geziler düzenliyoruz. Sanatçıları derneğimizin toplantılarına söyleşi ve atölye çalışmaları için davet ediyoruz. Bu şekilde besleniyoruz.

Derneğinizin atölyesi var mı, dernek olarak eğitimler gerçekleştiriyor musunuz?

Üyelerimizin birçoğu farklı atölyelerde bazıları ise evlerinde çalışıyorlar. Dernek ofisimiz Nilüfer Belediyesi Karaman Dernekler Yerleşkesinde. Orada halka açık performanslar, sergiler ve atölye çalışmaları yapmayı planlıyoruz.

Derneğinizin sanata ve Bursa'ya katkıları nelerdir ve neler olmaya devam edecektir?

Resim çalışmalarımızı sürdürerek ortaya çıkan ürünleri gerek Bursa gerek diğer iller gerekse yurtdışında sanatseverlerin izlenimine sunmayı ve bu yolla halkın sanat zevkini ve kültürünü geliştirmeyi amaçlıyoruz.

Dernek olarak sosyal faaliyetlerde yer alıyor musunuz yada almayı düşünüyor musunuz?

Geçmişte yaptığımız engelli dernekleri ile çalışmalarımız var . Engelli öğrencilerle ortak sergi ve satış geliri engelli derneklerine bağışlanan sergiler gibi. Ayrıca Mudanya Devlet Hastanesine onlarca resim bağışımız var . Karaman Dernekler Yerleşkesindeki ofis sayesinde daha fazla dernekle iletişim halinde olabileceğimiz için bu tür çalışmalara daha fazla fırsat bulabileceğimiz düşüncesindeyim.

Dernek üyelerinizin Son sergisi dans ve müzik temalı idi. Peki okullarımızdaki resim ve müzik eğitimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sanat eğitimi bireyde yaratıcılığı arttırır ve estetik beğeni düzeyini geliştirir . Kişiyi çevresine duyarlı kılar. Bu duyarlılık bireyde mevcut yanlışları ve düzensizlikleri değiştirmek için hareket etme ihtiyacı uyandırır . Bu nedenle toplumun tüm bireylerinin temel düzeyde sanat eğitimi alması gereklidir bana göre . Günümüzde yerel yönetimler sayesinde her yaştan insana sanat dallarının pek çoğunda yaygın sanat eğitimi verilmekte ancak örgün eğitimde durum pek iç açıcı değil. İlköğretim okulları ve liselerde müzik , resim dersleri ya hiç yok yada ders saati hafta da sadece bir saat . Bunun neden kaynaklandığını bilemiyorum. Belki öğretmen sayısı yetersiz belki diğer dersler daha fazla önemsendiği için müfredat programlarına sanat dersleri alınmıyor. Benim çalıştığım Grafik ve Fotoğrafçılık Bölümü olan bir meslek lisesinde bile örneğin, 9. Sınıflarda resim dersi yoktu. Oysaki bu alana yönelecek öğrenciler ve onların yeteneklerini öğretmenlerinin keşfetmesi açısından 9. Sınıfta resim dersi olması elzemdi. Bir adım öteye giderek sanatçı olmak isteyenler içinse gerek özel gerekse devlet üniversitelerinde güzel sanatlar fakülteleri bulunuyor. Ülkemizden dünyaca tanınan sanatçılar çıkması için gençlerin onları doğru yönlendiren, objektif değerlendiren, demokratik, açık fikirli eğitimcilerle çalışmaya ihtiyaçları var. Gerek öğretim üyeleri gerekse fiziki açıdan tam donanımlı daha da önemlisi gençlerin özgürce çalışıp sanat eserleri üretebilecekleri yerler olmalı sanat fakülteleri.

Sizinle sohbet etmek tanımak çok zevkliydi, tekrardan görüşmek üzere.

Ben de keyif aldım bu sohbetten. Derneğimizi tanıtma şansı verdiğiniz için çok teşekkürler. Sanatla kalalım ; üretmeye zaman ayıramasak ta her fırsatta izleyelim.

Dernek Başkanı Serap Yılmaz
Röportaj : Hüseyin Yılmaz



Kaynak: Bursa Kadın Ressamlar Derneğini Tanıdık
Bursa Kadın Ressamlar Derneğini Tanıdık Bursa Kadın Ressamlar Derneğini Tanıdık Reviewed by Bursa Haberleri on Ocak 22, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Facebook

Tüm Hakları Saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.