Okçular Çarşısı - Tarihçesi - Fotoğraf Galerisi

Okçular Çarşısı - Tarihçesi


Tuz Pazarı'ndan başlayarak doğu yönüne, İnönü Caddesi'ne doğru uzanan çarşı,Bursa'nın en eski çarşılarından birisidir. İlk dönemlerde burada ok ve diğer savaş araç-gereçleri üretildiğinden bahsedilir ve ismini buradan almıştır. Daha sonraki yıllarda çarşıda bıçakçılar,yemeniciler,dikiciler,kunduracılar, testereciler, çıkrıkçılar mevcuttu. Günümüzde hazır giyim ve ayakkabı satan esnaf çoğunluktadır ve az da olsa eski meslek gruplarına rastlamak mümkündür. Bursa'nın en hareketli çarşılarından birisidir.Bursa'mızın en eski çarşılarından biri olan Tarihi Okçular Çarşısı İnönü Cad. ile Gümüşçeken Cad. arasında kalan yaklaşık 200 metrelik bir çarşıdır.Osmangazi ilçesi Alacamescit mahalleri sınırları içerisinde yer alan çarşı, doğusunda Kayhan Çarşısı, batısında Tuzpazarı bulunmaktadır. Nalıncılar Sok. Kütahyalılar Sok. Hamam Sok. Gümrük Sok. Bıçakçılar Sok. Okul Sok. ve Okçular Sok. çarşının 7 ayrı kolu ve kapısıdır. Tarihi çarşı ve hanlar bölgesinin 1500 metrelik ana aksı üzerinde yer alan çarşı Heykel önüne, Ulu cami'ye, Kapalı Çarşı'ya, Metro istasyonlarına ve Kocaahmet otoparkına yakınlığı ile alışverişe uygun konumdadır. Osmanlı'mızın Bursa'yı fethinden sonra (1326) 14.yüzyılın sonlarına doğru oluşan çarşımız ve Şerafeddin (Alacamescid) mahallesi günümüze kadar varlığını sürdürebilmiştir. Özellikle Osmanlı ordusunun ok, bıçak, kılıç ve postal ihtiyacının çarşıdan karşılandığı tarihi belgelere dayanmaktadır. (1516 yılında 250.000 ok siparişi) Yine çarşının ismindeki ok yapımındaki ustalığından geldiği rivayet edilmektedir.
Yüzlerce yıldır varlığını sürdüren tarihi çarşıda onlar sivil mimari örneği yapının yanı sıra 1.Murat Hüdavendigar döneminde Kütahya (Çukur) Han ve Şerafettin Paşa Camisi (Okçular Camii) ve Nalıncılar Hamamı ile Fatih döneminden Karakadı Camisi bulunmaktadır. Son 25-30 yıl öncesine kadar çarşı ve civarında her türlü ev, tarım ve kişisel ürünlerin (özellikle bıçak ve ayakkabı) imalatı ve satışları yapılırken bugün genellikle kişisel ürünlerin ticareti ön plandadır.
Okçular Çarşısı'nda 172 adet dükkan bulunmaktadır, bu dükkanların geneli Konfeksiyon ve Ayakkabı üzerine satış yapmaktadır.

Okçular Çarşısı Nerede


Okçular Çarşısı'na özel araçla gelmeniz mümkündür, fakat çarşı'ya yakın bir otoparka park etmelisiniz aracınızı. Çarşı'ya araç girmemektedir. Toplu taşıma araçlarıyla Kayhan otobüs durağında indiğinizde tam karşınızda çarşıyı göreceksiniz.

Okçular Çarşısı Ulaşım Haritası



Okçular Çarşısı Fotoğrafları


 

Kaynak: Okçular Çarşısı - Tarihçesi - Fotoğraf Galerisi
Okçular Çarşısı - Tarihçesi - Fotoğraf Galerisi Okçular Çarşısı - Tarihçesi - Fotoğraf Galerisi Reviewed by Bursa Haberleri on Ekim 23, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Facebook

Tüm Hakları Saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.