Kayhan Çarşısı - Tarihçesi - Fotoğraf Galerisi

Kayhan Çarşısı - Tarihçesi


Çarşı Bölgesi'nin ve İnönü Caddesi'nin doğusunda yer alır. İnönü Caddesi'nin açılmasından sonra çarşı bütünlüğünden kopsa da, Bursa mutfağı adına önemli bir yeri olan bu çarşı değerini korumuştur. Şehir dışında pek bilinmese de Bursa'lılar için döner kebap kadar meşhur olan pideli köfte esnafı ağırlıklı olarak bu çarşıdadır. Burada karşınıza çıkacak lokantalarda leziz yerel ev yemekleri bulabilirsiniz. Bursa'nın en önemli çarşılarından biridir. Birçok kez yangın çıkmıştır. Hatta Bursa yangınlarının çoğu buradan çıkmaktaydı. Bunun nedeni, bugün bile mahallede bulunan demirci ve bıçakçıların ocaklarıydı. Kadı sicillerinde çarşı ile ilgili çok sayıda bilgiye rastladık. Çarşının Selçuk Hatun vakfı olduğu anlaşılıyor. XX. yüzyıla gelindiğinde ise çarşıda ilginç bir şey yok; otomobil garajları ve şekercilerin yoğunlukla bulunduğu bir çarşı görünümündedir. Burada bazı günler sebze pazarları da kurulurmuş. Çevresinde ve Kapalıçarşı'ya doğru ise, Bursa'nın ünlü bıçakçıları varmış. Bıçakçılar bugün halen aynı yerde faaliyetlerini sürdürmekteler. Evliya Çelebi bu çarşıda, yemiş pazarcılarının dükkanlarını meyve dalları ile süslediklerini yazar. Kayhan çarşısı 130 işyeri ile hizmet vermektedir.
Mevcut 11 pideli köfteci, 2 köfteci, 5 pideci, 3 kuruyemişçi, 3 lokanta, 2 ekmek fırını, 3 tatlıcı-börekçi,3 kasap, helvacı-balıkçı- manav-bakkal ile gıda ağırlıklı olmakla beraber 3 hırdavatçı, 8 bıçakçı, 5 nakliyeci, 3 konfeksiyoncu, 5 demirci, 3 marangoz, 6 tenekeci, 2 kömürcü, 2 inşaat malzemecisi ve 5 kahvehane ile beraber muhtelif sanatkarları barındırmaktadır.

Kayhan Çarşısı Nerede


Kayhan çarşı'na toplu ulaşım araçlarıyla inönü caddesi otobüs durağında indiğiniz vakit 50 metre aşağıdadır. Aracınız ile geldiğiniz vakit çarşısın arka tarafında bulunan otoparka aracınızı parkedebilirsiniz. Çarşı içerisine araçla girmek pek mümkün değildir.

Kayhan Çarşısı Ulaşım Haritası



Kayhan Çarşısı Fotoğrafları




Kaynak: Kayhan Çarşısı - Tarihçesi - Fotoğraf Galerisi
Kayhan Çarşısı - Tarihçesi - Fotoğraf Galerisi Kayhan Çarşısı - Tarihçesi - Fotoğraf Galerisi Reviewed by Bursa Haberleri on Ekim 23, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Facebook

Tüm Hakları Saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.